Olie & Azijn

In februari werd Jan geconfronteerd met zijn sterfelijkheid: hij werd 28. Om dit heugelijke feit te vieren gaf zijn baas hem twee fantastische bieren: Hertog Jan Grand Prestige en Hertog Jan Tripel. Het nuttigen van deze dranken was een soort goddelijke unificatie: Jan en Hertog Jan, heel even op dezelfde tijd op dezelfde plek. De kruiken waarin dit goddelijke gerstenat werd gepresenteerd, zijn een streling voor het oog  an sich, en daarom besloten we ze niet weg te gooien. Na enig gepeins -het is inmiddels al april- kwam op een mooie zondag, een mooie ingeving: de bestemming voor de kruiken was een olie- en azijnset!

Benodigdheden:

2 Hertog Jan kruiken à 50 cl (€5,35 )
2 schenktuitjes (€2,25 bij Oil&Vinegar in ‘s-Hertogenbosch)
Water
Pan
Gasfornuis

Stap 1: Drink!

Niet alleen het resultaat telt mee, er moet ook van het bier genoten worden. Vermoedelijk heb je daar meer dan 2 kruiken bier voor nodig, dit laten we natuurlijk aan jullie over. De kurk mag weg, de kruik moet blijven. Het resultaat van een avondje stevig doorzuipen (minus beschamende foto’s):

1

Stap 2: Koken

2

De kruik zit vol schrale bierrestjes, en dat zal je olie en azijn geen goed doen. Laat een grote pan vollopen met water (let op: de flessen zijn vrij groot) en laat ze er beiden ongeveer 10 minuutjes in badderen. Als de kruik er 10 minuten in gelegen heeft, is het tijd ze er voorzichtig uit te halen. Ze zijn warm: gebruik een ovenwant of theedoek. Als het goed is, is de wikkel van de kruik deels losgelaten. Trek de wikkel eraf, en verwijder eventuele plakresten.

3

 

Stap 3: Nog een keer koken

Plakresten zijn vies. Kook de kruik daarom nog een keer, zodat alle restjes eraf zijn. Vijf minuten is voldoende.

4

 

Stap 4: Duw de schenktuiten erop

De meeste schenktuiten in de winkel hebben dezelfde diameter als een bierflesje of bierkruik. Hartstikke handig! Doe olie en azijn naar eigen believen in de kruiken, en duw de schenktuiten erop. Zout en peper erbij, en er kan gegeten worden. Klaar is kees!

6

 

Totale schade: €15,20 voor een Olie- en Azijnset, en lekker bier.

3 comments

    • Je kan er altijd een sticker op plakken. Ik zat er eigenlijk aan te denken om zelf een Art Nouveau (slaoliestijl) ontwerpje te maken om erop te plakken, met daarop hints welke olie en welke azijn is. Dit is iets voor wanneer ik weer wat extra vrije tijd heb!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s