Angry Birds verjaardagstaart

Het internet staat er vol mee: vragen om advies over cadeaus voor vriend(innet)jes, partners, ouders, beste vrienden. Op een of andere manier ligt er meer druk op het cadeau (terwijl het om het idee gaat, toch?) voor een speciaal persoon, dan op een cadeau voor een gewone vriend, of normaal familielid. Misschien ligt het aan ons, maar wij vinden het verdomde moeilijk. Jan werd 27, en dat moest op gepaste wijze en met een gepast cadeau gevierd worden. Wist je nog, in het begin van 2012, toen Angry Birds nog hét spel voor de smart phone was? Te veel vrije tijd besteedde in die periode iets te veel vrije tijd aan het spelen van het verslavende spelletje. Om enige drama op de verjaardag van Jan te voorkomen, bedacht Cora dat het een goed idee zou zijn om een Angry Birds taart te maken, die ook nog te bespelen was. Het had wat voeten in de aarde, het werken met marsepein en fondant was nieuw, maar het was ook zeker de moeite waard. Hieronder de beschrijving en het resultaat.

IMG_0459

Benodigdheden:

blokken groene, gele, blauwe, roze, oranje, zwarte, witte en rode fondant (à €2,- per stuk bij de Xenos)
6 snickers (merkloos, à 2 euro per 10 bij de Lidl)
Satéprikkers
Cakemeel + benodigdheden (à 3 euro bij Lidl)
Deegroller
Bloem
Spring- of bakvorm

Deel 1: Angry Birds en Bad Piggies:

bords

Dit is gelijk het lastigste deel. Kijk goed hoe de dieren eruit zien, hoe preciezer, hoe leuker! Snij een stuk van het blok fondant, ongeveer zo groot als je het vogeltje/varkentje wilt hebben. Smeer je handen in met wat bloem tegen het plakken, en rol er een balletje van. Als er barstjes in het balletje ontstaan, kan je dit wegwerken door de barstjes een beetje nat te maken en ze eruit te wrijven.

Voor de kuifjes en staartjes van de vogels, rol een lange spaghettisliert van de kleuren die je nodig hebt. Deel de sliert op in kleine stukjes en druk ze tegen elkaar aan. Als de kuif klaar is kan je hem op het hoofd van het vogeltje plakken, gebruik eventueel water en bloem om alles aan elkaar te laten plakken. Gebruik nooit teveel water, anders drogen de vogeltjes nooit meer op. De oren van de varkentjes zijn makkelijker te maken, omdat ze groter zijn.

Maak de ogen van de beestjes: rol kleine rondjes van de witte fondant, en nog kleinere rondjes van de zwarte fondant. Plak de oogjes en de pupillen eerst aan elkaar, voordat je ze op de vogeltjes en varkentjes plakt. Voor de blauwe vogeltjes kan je nog rode of oranje fondant achter de ogen plakken, zodat de beestjes rode wallen krijgen. Voor de gele vogel kan je nog rood of oranje gebruiken om het beestje wenkbrauwen te geven.

De buikjes van de vogeltjes zijn het makkelijkst: maak grote witte vlakken van de witte fondant, en plak aan de lichaampjes.

De kroon van het oppervarken is ook vrij makkelijk, rol eerst een kubus en vlak 4 van de ribben af. Plak er daarna 4 kortje sliertjes op, zodat het een echte kroon is.

Tot slot de bekken van de vogels: herhaal dezelfde handeling als bij het maken van de kuifjes, zorg er wel voor dat je de bekjes pas na de buikjes opplakt, anders kloppen de vogeltjes niet meer. 

Het resultaat (nadat de vogeltjes al door de kamer hadden gevlogen):
IMG_0455

Deel 2: Bak een taart
Simpel. Bak een taart, cake of maak brownies. Ik had een cake met twee lagen gemaakt, de bovenste laag was gewone cake, de onderste laag was browniecake. Maak de cake niet te ingewikkeld, er zit zoveel fondant op dat je dat toch niet merkt. Daarnaast moet je hier niet teveel tijd aan besteden, want als het goed is ben je al een flinke dag bezig geweest met de beestjes. Ik had zelf 3 rode, 3 blauwe en 3 gele vogels gemaakt, alsook 3 groene varkentjes en 1 oppervarken. Het kostte me ongeveer 10 uur om alles te maken, en dat was het meer dan waard.

Laat de taart afkoelen. Het is nu tijd om de taart onder een dunne laag fondant te bedekken. Strooi flink wat bloem op je aanrecht, anders blijft de fondant plakken. Smeer ook je deegroller goed in met bloem, anders heb je hetzelfde probleem. Zorg ervoor dat de fondantlaag erg dun is, anders overheerst de zoete fondant-smaak. Leg de flap fondant op de cake, en stop de laag eventueel onder in.

Stap 3: Maak obstakels
Bad piggies staan verstopt achter een heleboel obstakels. Ik heb het zelf vrij simpel gehouden: door twee verticale snickers met een satéprikker aan een horizontale snicker te bevestigen, heb je al een degelijk obstakel. Deze snickerhuisjes vallen uit elkaar, als je de prikkers kort houdt. Je kunt eventueel ook andere obstakels maken, voor op ijzer lijkende obstakels kan je grijze fondant gebruiken, voor de obstakels van glas kun je lichtblauwe fondant gebruiken. Vond ik teveel werk, maar laat je vooral niet door mij beïnvloeden!

IMG_0451

Stap 4: Maak een katapult
Dit is het makkelijkste deel. Zoek een Y-vormige tak en bevestig er een elastiek aan. Of maak het zelf, van hout en elastiek. Hoe dan ook, houd het simpel, want zodra de vogeltjes afgeschoten zijn, heb je de katapult niet meer nodig.

Stap 5: Zet alles in elkaar, verras de jarige, en spelen maar!
Als de snickershuisjes niet blijven staan, kan je ze altijd steviger maken met satéprikkers. Als je uitgespeeld bent, geef dan iedereen een eigen vogeltje of varkentje, zo is iedereen tevreden en het ziet er ook nog eens leuk uit. Het resultaat mag er wezen: de taart was te bespelen, de varkentjes kregen ervan langs, en de taart was goed te eten!

IMG_0462

Totale schade: ongeveer €25,- voor een artistiek en eetbaar verjaardagscadeautje.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s