De wijnkistlamp

En Jan zei: Er zij licht; en er was licht. En Jan zag, dat het licht goed was, en Jan maakte scheiding tussen het licht en de duisternis.

Dramatisch? Niet per se. Ondanks dat Jan het licht zag toen hij introk in zijn nieuwe stulpje; ondanks dat het huis niet licht en dicht was, ging er onlangs een licht bij hem op: het was veel te donker in zijn kamer. Een oude rat vindt licht een gat, en deze ratten besloten met veel handen licht werk te maken. Ligt het aan mij, of hebben jullie niet door waar wij het over hebben? Genoeg flauwe woordspelingen met licht: er moest aan lampen gewerkt worden, en omdat wij ons licht niet onder de korenmaat zetten, bij dezen een uitleg hoe je voor een licht prijsje, fantastische lampen kunt maken. Sorry voor de flauwe grappen, echt. Als goedmakertje, hier een handleiding:

Benodigdheden voor 2 lampen:
2 epoxy-, polycarbonaat- of propyleenplaten van 50 * 33 * ,075 cm(1 plaat van 40 * 50 * 0,075 cm is €6,79 bij Conrad);
8 druknagels (30 stuks à €4,50 bij HEMA);
2 wijnkistjes (wijn drinken! Je kan aan een slijter vragen of hij kistjes over heeft);
2 fittings voor lampen (à €2,50 per stuk bij Gamma);
2 spaarlampen (à €7,50 per stuk bij Gamma);
2 drukschakelaars (à €2,- per 2 bij Gamma);
Schroeven en pluggen;
2 kroonsteentjes (à €0,69 per 12, Elektrototaalmarkt.nl);
2 elektriciteitssnoeren met stekker (à €3,- per stuk bij Gamma);
2 kabelclips (100 à €2,- bij Gamma);
Transparante binnenbeits (à €7,95 bij Gamma);
Kwast; Boor, met zowel beton- als houtboren;
Schroevendraaier;
Vochtige doek;
Stanleymes;
Priem;
Stift;
Meetlat;
Waterpas.

Stap 1: Beitsen. Benodigdheden: kist, beits, kwast, vochtige doek.
Cora’s vader drinkt graag wijn; door de jaren heen heeft hij een aantal wijnkistjes verzameld van allerlei verschillende soorten wijn. Noem het toeval, noem het genetics at its finest: Vader V bespaart geld door wijn in grote hoeveelheden af te nemen, en Vader V gooit zelden wat weg. Het klinkt als de beschrijving van Te Veel Vrije Tijd: geld besparen is fantastisch, en alles dat andere mensen weg zouden gooien, kunnen wij hergebruiken. Terug naar de realiteit: twee wijnkistjes, één uit 1985, één uit 1990 (dat is overigens toeval). Om ervoor te zorgen dat de lampen over 10 jaar nog mooi zijn, is het verstandig om de kist voor gebruik goed te behandelen. Maak de kist stof- en vetvrij met een vochtige doek, en laat de kist opdrogen. Ons leek het leuk de originele kleuren van de kistjes te bewaren, en daarom hebben wij gekozen om de kist met transparante beits te behandelen. Laat de beits goed opdrogen, en breng indien noodzakelijk nog een tweede laag aan.

Stap 2: Fitting plaatsen. Benodigdheden: Fitting, snoer, lamp, stanleymes, schroevendraaier, schroeven.
De lamp moet natuurlijk wel kunnen hangen! Schaf een goedkope fitting met schroefgaten aan, en bepaal waar je de lamp wilt hebben. Bevestig alvorens je gaat schroeven de snoeren aan de fitting, anders heb je geen licht! Kijk met snijden van de kabels uit dat je a) jezelf niet in je rug snijdt, b) je de kabels niet kapot maakt. Het hout van de kistjes is dun genoeg om in 1x de schroeven erin te kunnen draaien. Eventueel kan je de fitting nog vastlijmen (dit hebben wij gedaan) om het extra stevig te maken. Draai de lamp erin.

tvvt kist

Stap 3: Drukknop bevestigen. Benodigdheden: boor, snoer, drukschakelaar, stanleymes, kroonsteentje, schroevendraaier.
Boor met een houtboor 2 gaten: een groter gat waar je de drukschakelaar wilt hebben, en een kleiner gat waar het snoer doorheen moet. Het grote gat moet groot genoeg zijn om een groot deel van de drukschakelaar door te kunnen laten. Snijd het snoer dat vanuit de lamp komt door op de hoogte van waar je de drukschakelaar wilt hebben, splijt de draden en bevestig de ene draad in de drukschakelaar. De andere draad gaat onderlangs. Haal het overgebleven stuk snoer (waar de stekker aan zit) door het kleine gat, en snijd het uiteinde open. Bevestig de uitstekende kabels die vanuit de drukschakelaar komen, door middel van een kroonsteentje, aan het overgebleven stuk snoer. Tijd voor een test: steek de stekker in het stopcontact, en druk de schakelaar in. Zie jij het licht/gaat de lamp aan? Doe een vreugdedansje. Gebeurt er niets? Ga je dan schamen/volg de instructies opnieuw. Gebeurt er iets verschrikkelijks? Dan zijn wij niet aansprakelijk. Hieronder hoe het eruit zou moeten zien.

tekening toevoegingen

Zo zou het er ongeveer uit moeten zien, sorry voor de matige tekeningen. Of niet.

Stap 4: Bevestig de kist aan de muur.  Benodigdheden: boor, schroevendraaier, schroeven, pluggen, waterpas, stift.
Waar wil je de lampen hebben, en nog belangrijker: hoe wil je ze ophangen? Wij hebben ervoor gekozen om het licht naar beneden te laten schijnen; je kan er natuurlijk ook voor kiezen dit anders te doen. Houd er wel rekening mee dat je rekening moet houden met de sterkte van de lampen.

Haal eerst de lampjes eruit, zodat er niets kapot gaat. Trek ook de stekker uit het stopcontact, je weet nooit. Wat je ook kiest, gebruik een waterpas. Heb je geen waterpas? Maak er een: vul een petflesje met een bodempje water, zet de fles op een oppervlakte waarvan je denkt dat het waterpas staat, en teken een lijn tot waar het water komt. Hartstikke makkelijk, hartstikke handig. Voor deze handeling heb je twee mensen nodig. Boor met een houtboor twee gaatjes in de zijde van de kist die je aan de muur wilt hebben. Persoon 1 moet de kist daarna tegen de muur houden, en zorgen dat deze waterpas blijft. Persoon 2 moet met een stift/pen/spijkertje/mascaraborsteltje (ja, echt) aftekenen waar de gaatjes op de muur komen. Boor met je betonboor gaten op de stipjes. Duw schroeven door de gaten, en duw de pluggen er lichtjes op. Wederom heb je 2 personen nodig: persoon 1 houdt de kist voor de gaten, en persoon 2 schroeft de kist vast. Dit is een hele opgave, even je armen trainen voordat je dit doet, is geen overbodige luxe.

Stap 5: Cover maken. Benodigdheden: platen, stift, meetlat, priem, stanleymes, druknagels.
Meet de binnenmaten van de kist, hierin moet de cover komen te hangen. Teken deze binnenmaten uit op de epoxyplaten, dit worden de vouwlijnen. Teken aan elke zijde nog een extra rand, ongeveer 2 à 3 cm van de vouwlijn vandaan, dit worden de flapjes die de cover tussen de wanden klemt. Deze lijnen zijn snijlijnen. Trek een lijn tussen de hoeken van de vouw- en snijlijn, dit is ook een snijlijn. Snijd alle snijlijnen door, de vouwlijnen moet je voorzichtig insnijden (maar niet doornsijden!) Als je de vouwlijnen niet insnijdt, is de plaat niet te vouwen. Zie hieronder hoe het eruit moet zien: Cover tvvt

Trek de losgesneden hoekpunten over elkaar heen, totdat de cover licht bol komt te staan. Houd met je ene hand de punten over elkaar, en druk met de andere kant een gaatje ten grote van de druknagels uit met een priem. Herhaal dit voor elke hoek. Duw de druknagels door de gaten heen, zodat de cover bol komt te staan. De foto hieronder geeft weer hoe het er ongeveer uit moet zien. De nietjes vertegenwoordigen de druknagels, uiteraard. Cover van  papier

Stap 6: Duw de cover in de kist.  Benodigdheden: brute kracht, kabelclips, en engelengeduld. 
Dit is mogelijk de meest frustrerende stap van de hele handleiding. Op een of andere manier lijkt het alsof de cover een eigen wil heeft, en het verschrikkelijk vindt om de kist in te gaan. Duw, trek, scheld, sla; haal alles uit de kast om de cover erin te duwen. Kijk wel uit dat je de cover niet vouwt, hierdoor krijg je lelijke stretchmarks op het geheel, en dat vindt niemand leuk. Na bloed, zweet, en misschien wat tranen hangt het. Je kan het snoer eventueel aan de muur bevestigen door middel van kabelclips; dit hebben wij gedaan. Je kan ook een kabelgoot gebruiken, of het gewoon los laten hangen. Hier het resultaat:

wijnkist

Van niets naar iets: (N.B. In het filmpje worden de druknagels pennen genoemd, Tomato? Tomato! Potato? Potato!)

Advertisements

3 comments

  1. Wat een leuke tweede leven voor deze kistjes.Dat is beter dan dat ze in de garage liggen met oude emmertjes en schepjes uit jullie kindertijd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s