Niets te mal: een eigen siliconenvorm maken

Als kind van de jaren ’90 (want ja, als je in 1990 bent geboren mag je dat hard op zeggen), ben ik opgegroeid achter de computer. Elke middag na school fietste ik als een malle naar huis, om daar geduldig te wachten tot al mijn vrienden op MSN kwamen. Dat duurde alleen eeuwen, omdat de meeste van mijn vrienden 15 kilometer naar school moesten fietsen, en ik 5 minuten van school woonde. Het was nooit in me opgekomen om een half uur langer op school te blijven, en offline gesprekken te voeren met mijn klasgenoten. Nee, gesprekken liepen immers soepeler via MSN. Mijn lichte computerverslaving manifesteert zich in de 21ste eeuw in het kijken van filmpjes en het zoeken naar leuke memes, want met het verval van MSN communiceer ik via memes. Ik denk dat ik mijn eigen stemgeluid al sinds 2009 niet meer heb gehoord… Maar ik dwaal af: laatst vond ik een fantastische DIY op Instructables (DIY-Walhalla (red.)) en ik dacht: dat kan ik ook! Het is geen originele TVVT, maar zo ver ik heb kunnen vinden, wel de enige in het Nederlands. Wat gaan we maken vandaag? Een siliconenmal voor lego-blokjes!

Benodigdheden:
Culinaire siliconenset, deze set moet voedselveilig zijn, want niet alle siliconen zijn geschikt om etenswaren mee te maken. (a €34,95 + €5 verzendkosten, via Silicones and More);
Legostenen (van zolder, heb je geen zolder? Kijk dan op de zolder van iemand anders);
Grondplaat van lego (€7,99 bij bol.com);
Keukenweegschaal;
Kom of bakje van licht materiaal;
Lepel;
Stanleymes;
Steelpan;
Oven.

Stap 1: Koken
Als je de legostenen echt van zolder hebt geplukt, is het raadzaam ze eerst uit te koken. Laten we eerlijk zijn: er zitten genoeg vette vingerafdrukken op die legoblokken om oliebollen in te bakken. Zet een steelpannetje met ruim water op het vuur, en kook de blokjes uit. De smelttemperatuur van lego ligt hoger van 100º C; toch is het raadzaam om te blijven roeren, want de pan wordt wel warm! Even laten pruttelen, en de lego-soep kan opgediend worden!

IMG_20151219_155258.jpg

Stap 2: channel your inner child.
Tijd om te bouwen. Bouw eerst een huis en een raceauto, met legopoppetjes, en beeld je een beter leven dan je eigen in, voordat je op de bouwplaat je legovorm legt. Ik heb gekozen om allerlei stenen te maken: met schuine kant, zonder, 2 punten, 6, 8.. etc. Er moet immers gebouwd kunnen worden met het eindresultaat. Leg rondom de stenen die je in de vorm wil hebben een laag blokjes die de rand van de mal markeren. Let wel: deze moet twee hoog zijn, anders stroomt je mal alsnog over. De grondplaat die ik heb gebruikt is 32*32, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor een 24*24 vorm. Ik had niet genoeg blokjes om alles op te vullen, en ik heb thuis geen zolder om meer blokjes te zoeken.

IMG_20151219_170013

Stap 3: Mengen
Via Silicones and More heb ik een set culinaire siliconen besteld. Het is wat aan de dure kant, maar het is wel een makkelijke set. De siliconen komen in twee componenten (A en B) die in een verhouding van 1:1 moeten worden gemengd. Heel makkelijk, als je bedenkt dat er ook sets zijn waar de verhoudingen 1:20 zijn. Op mijn VWO-diploma staat dat ik goed ben in wiskunde, maar ik zou het 8 jaar na dato niet weer op de proef willen stellen. Dus: 1:1, en goed wegen. Ik heb kommetje op de weegschaal gezet, hem afgesteld en voorzichtig gegoten. Als beide componenten erin zitten moet je zacht roeren; het is immers niet de bedoeling dat je bubbels in de vloeibare siliconen krijgt. Overigens: mocht je morsen, laat het dan opdrogen! Opgedroogde siliconen zijn makkelijk te verwijderen. Als je het al wilt verwijderen als het nog vloeibaar is, loop je het risico dat je het op je kleding morst. En dan krijg je het er natuurlijk niet uit.

Stap 4: Gieten. 
Weer zo’n stap waarbij je voorzichtig moet zijn. Bubbels zijn de grootste vijand van de siliconenmalmakers (zeg dat maar eens 10 keer snel achter elkaar). Want: de mal moet zo gedetailleerd mogelijk zijn, en niet vol zitten met luchtbubbels. Daarom: giet het mengsel voorzichtig in de lego-mal. Blijf op één plek gieten, probeer niet alle gaatjes zelf te vullen. De vloeibare siliconen vullen de vorm zelf het beste op, als je gaat bewegen met de straal, krijg je alleen maar ongelukken.

Stap 5: laten uitharden
De moeilijkste stap van deze DIY: de vorm met rust laten. De siliconen worden na een minuut of 40 al minder vloeibaar. Probeer de verleiding te weerstaan om er aan te zitten, want de mal is pas volledig uitgehard na een uur of 4. Ik heb al het werk in de avond gedaan, zodat de vorm klaar zou zijn als ik de dag er na zou opstaan. Ideaal, ik voelde me als een kind dat op sinterklaas zat te wachten, zo zenuwachtig was ik. Het uitpakken van de vorm was hartstikke spannend. Snijd met een stanleymes de uitsteeksels weg.

Stap 6: Uitbakken
Als de vorm helemaal hard geworden is, moet je het nog een uur op 100º C laten sudderen. Het lijkt echt alsof we al iets eetbaars maken, maar niets is minder waar. Het schijnt (aldus het recept van de culinaire siliconen) dat er nog gas in de vorm zit, die er pas uitgekookt worden als het ding een uur in de oven hebben gelegen. Het klinkt raar, maar ik vond het heel onnatuurlijk om deze vorm in de oven te gooien, terwijl siliconenvormen juist in de oven gaan. Hoe dan ook, na een uurtje garen is je vorm klaar!

Het resultaat mag er zeker zijn! De vorm is zeer gedetailleerd: zelfs de lego-letters zijn goed zichtbaar. De vorm is hartstikke stevig, ruikt niet bijzonder raar. Wat gaan we hier mee doen? Nou… morgen een handleiding voor hoe je eetbare legostenen kunt maken! Natuurlijk kan je deze DIY ook voor andere hippe vormen gebruiken: van maak je eigen dildo (regel dan wel even een blauw pilletje) tot autootjes, fruit, bloemen etc. Let the silicone begin!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s