Ikea hack: bed en kast in één

De trouwe tijdverdrijver weet hoe diepgeworteld mijn haat voor sommige onderwerpen kan liggen. Zeg “Jan Smit” en ik boor op spitsvondige, absurdistische en bijzonder beledigende wijze dit product van Volendamsche inteelt de grond in -en laten we wel wezen, dat is terecht. Ik heb een aantal stokpaardjes, waar ik ook op het internet helemaal op los kan gaan. Casus: Ikea. Slechte kwaliteit meubels, eenheidsworst, en gehakballetjes die niet echt je-van-het zijn. Vergeet even alles wat ik over de Ikea heb gezegd, want in deze post biedt deze Zweedse meubelmaker de oplossing voor een van mijn andere stokpaardjes: de kamernood in studentensteden zoals Utrecht. Zoals Frankrijk en Engeland hun haat voor de ander in de koelkast konden stoppen om Duitsland te bestrijden, zo kan ik mijn afgunst jegens de Ikea even temperen om los te gaan op de kamercrisis in me stadsie. Is dit je allemaal iets te klein? Kijk dan hoe je met deze materialen een inloopkast kan maken: hierrr.

IMG-20160316-WA0002

De casus:vriendin Amanda heeft het afgelopen decennium in een vijftal landen op drie verschillende continenten gewoond, maar besloot wijselijk in 2016 naar het Utrechtse te verhuizen. Het inzicht dat Utrecht het centrum van het universum was, kwam weliswaar wat later dan normaal, maar zoals de profeet al zei: […] “vele eersten zullen de laatsten zijn, en vele laatsten de eersten.” Kortom: Amanda zocht en vond een kamer, en zoals het Utrechtse kameraanbod betaamd, het was een kleine.. Gelukkig biedt de Scandinavische concurrent een oplossing, en aangezien mevrouw een kwestie een belangrijk deel van haar bildung in het land van ABBA heeft doorgebracht, is het een gepaste oplossing.

abba__1915760a

Benodigdheden:
Ikea-meubels (omschrijving, nieuwprijs per stuk, prijs via marktplaats):
2x Ikea MALM ladekast, 3 lades, bruin, à €59,95 per stuk. (via MP €25 per stuk)
2x Ikea KALLAX open kast, 8 vakken, zwartbruin, à €59,95 per stuk. (via MP €15 per stuk)
2x Ikea KALLAX open kast, 4 vakken, zwartbruin, à €24,95 per stuk. (via MP €4 per stuk)
Nieuwprijs van alle meubels: €289,70. Totale kosten via Marktplaats: €88,-

Bouwmarkt:
3x verbindingsplaat (verzinkt, verpakt per 4 stuks) à €2,59;
2x backflipscharnier (40 mm, verpakt per 2 stuks) à €7,69;
2x MDF plaat (244 cm * 122 cm * 15 mm) à €48,95;
3x Antikras viltset (40 mm, verpakt per 8 stuks) €1,89;
1x Doos unischroeven (40 mm * 50 mm, 150 stuks) à €7,89;
1x Doos unischrieven (40 mm * 16 mm, 95 stuks) à 4,99.

Overige troep:
Nietmachine (tacker) met véél nietjes;
2x molton/hoeslaken/matrasbeschermer (gratis via het prachtige internet);
Boormachine.

Stap 1: Zanik 
Belangrijk om elk project te laten slagen: zanik toch nog even door over de gebrekkige kwaliteit van Ikea-meubels. Of over het feit dat sommige mensen op marktplaats niet normaal kunnen communiceren. Enquêtes hebben uitgewezen dat 8 op de 10 Nederlanders vindt dat zijn medeburger te veel klaagt; dat alleen al lijkt me voldoende om over te zagen. Uit je ongenoegen over het feit dat het onmogelijk is om met een auto door de binnenstad van Utrecht te rijden, over het feit dat flats met 3 verdiepingen wettelijk gezien geen lift hoeven te hebben, of over het feit dat de radio altijd nét dat ene leuke liedje speelt, als je moet uitstappen. Hebben we dat gehad, dan kunnen we over op de orde van de dag: al zeikende hebben we in 4 dagen alle meubels bij elkaar gesprokkeld. Als je een beetje goed marktplaatst (ja, dit is een werkwoord) moet dit onder de €100,- kunnen.

Stap 2: Naar de tekentafel 
Ik blijf erbij: tekenen is de sleutel tot succes. Een project ziet er in je hoofd altijd anders uit dan op papier, net zoals je er in de spiegel altijd dikker uitziet dan in het echt. Begin met een schets, het hoeft niet eens op schaal te zijn (en het kan *kuch* tijdens een vergadering). Als het plan op papier klopt, is het tijd om het in detail uit te werken. Tijd voor een geodriehoek, wat ruitjespapier, en heel veel stiften!

Het plan is als volgt: twee lange Kallax-kasten ondersteunen de lange kanten. Deze zijn 147 cm lang. Aan het voeteneind staan de twee Malm-ladekasten komen. Deze zijn 160 cm breed, en daarom ook geschikt voor bredere matrassen. Om de slaper nog meer ondersteuning te geven, staat aan het hoofdeind een Kallax van 77 cm breed, in het midden van de constructie staat nog zo’n Kallax. Omdat er tussen de kleine en de grote Kallaxen ongeveer 3 cm ruimte zit, hebben we besloten het overige MDF-hout (zie volgende stap) te laten zagen in strookjes van 77*77 cm, zodat ze als achterwand kunnen dienen. Als alles goed gaat, zou er geen millimeter ruimte tussen de kasten moeten zijn. Als alles goed gaat…

 

Stap 3: Laat de bouwmarkt het zware werk doen. 
In principe kan de goede doe-het-zelver alles zelf zagen, maar waarom zou je? Bij de gamma hebben we twee MDF-platen van 244*122*0,15 op de kop getikt. Je hebt voor de platen waar het matras op gaat liggen deze stukken sowieso nodig. We hebben ervoor gekozen om de plaat iets breder te maken dan het matras, zodat je er nog een beetje mee kan schuiven. Dus: laat de meneer of de mevrouw van de Gamma de zaagmachine instellen, zodat je 2 platen van 100*150 hebt. Van het overige hout hebben we nog 2 platen van 77*77 laten zagen, en het resthout hebben we gebruikt om de ladekasten te verhogen.

 

Stap 4: Schuif alles op de juiste plek, en probeer. 
Het klinkt als een open deur, maar soms heeft het zin om alles nog een keer uit te zetten. Omdat deze kasten tweedehands zijn, zijn er een aantal gebruikssporen. De goedkoopste kast (€3) was zelfs enigszins uitgezet omdat hij in een vochtige kelder had gestaan. Dat een ontwerp in theorie precies aansluit, betekent nog niet dat dit in de praktijk ook zo is. Leg het matras eens op de kasten, probeer waar je kont zou komen te liggen, en bepaal waar je de kasten in het midden zou willen hebben. Beter 15 minuten schuiven met kasten, dan te vroeg gaan boren!

 

Stap 5: Maak van alle delen een geheel
Kwestie van goed boren, goed schroeven. Let wel op: ondanks dat deze post een ode aan de veelzijdige inzetbaarheid van Ikea is; het hout is van matige kwaliteit. Eigenlijk mogen we het geen hout noemen, het is pershout: houtsnippers met een flinke dot lijm, tot planken geperst. In principe is zo’n kast dus niet veel stabieler dan Witbrood van Blue Band Goede Start, “volkoren” witbrood dat is aangelegd met zaagsel en chemisch bewerkte houtsnippers. Mocht je een keer trek krijgen…

Ik dwaal af: diep boren, goed schroeven. Zorg ervoor dat de kasten bevestigd zijn aan de platen van de ladekasten, anders heb je je hele bed al vernacheld als je een keer een nachtmerrie heb gehad. Zorg er daarnaast voor dat de schroeven niet te dicht bij de hoeken van de kast zitten, zie opmerking over witbrood.

Zoals je op de foto ziet, heeft de lichtbruine kast net als Louis van Gaal zijn beste tijd gehad. Daarom gebruiken we deze als ondersteuning voor het hoofdeinde. De kast kan op de hoeken nog gewicht dragen, je moet er alleen niet je zielenheil aan verbinden.

 

Stap 6: Helemaal uit je plaat gaan
De plaat waarop het matras gaat rusten, heeft meerdere functies. Enerzijds moet het het matras plus de slaper ondersteunen, anderzijds moet het ding het matras laten ademen. Een boxspring op een plaat, is als een tuinslak in een jampotje: zonder luchtgaatjes, heb je er niets aan. Boor een 30-tal gaten in beide platen, met een boor met een diameter van minstens 10 millimeter. Zo blijft je matras lekker zacht, en lig je niet na een maand van comfort ineens op een natte krant. Niet daarna de moltons/lakens op de plaat, en druk de gaten door. De overgebleven stof kan je het beste eraf knippen.

Bevestig daarna de bovenste plaat aan de kasten: dit deel gaat immers niet bewegen, en brengt daarmee extra stevigheid. Bevestig aan de onderkant van deze plaat de scharnieren. Kwestie van de onderste plaat vast schroeven, en je geheime kamer is een feit. Pas wel op voor de basilisk, want die lust wel een modderbloedje.

 

Stap 7: Matras erop, en klaar!
You made it! Figuurlijk en letterlijk. Je hebt een gigantische kledingkast, boekenkast, troepkast, je hebt een geheime kamer, en je hebt een bed. En dat op 3m². Tijd voor Netflix!

 

Het resultaat mag er zeker zijn. Het gehele project bestrijkt nét 3m² van de kamer. De overige ruimte kan door deze ingreep optimaal gebruikt worden. Ikea-meubels zijn alles behalve uniek, ze worden pas leuk als je er zoiets mee gaat doen. Laten we eerlijk zijn: bijna elke studentenkamer heeft wel een Billy, maar is Billy er nog als je afgestudeerd bent? Neen, Billy gaat, en de studentenkilo’s blijven. Je kan niet op Billy bouwen, maar met zijn broertje Kallax wél het een en ander te bereiken. Dus: zuiver marktplaats van alle kallaxen, expedits en malms die je kunt vinden, eet af en toe wat Zweedse balletjes en prijs je gelukkig met het feit dat de Zweden ons toch wel een aantal schoonheden hebben nagelaten: Alexander Skarsgård en de Volvo (en misschien ook Zlatan).

 

One comment

  1. […] Beeld je in: je valt met je neus in de boter, en krijgt een gigantisch appartement in Utrecht. Wat naar. Nog veel erger is het, als de slaapkamer in dit paleis zo groot is, dat je er in verdwaalt. Ook met grote ruimtes moet een mens rekening houden, dus vandaag een korte maar krachtige diy over het maken van een eigen inloopkast! De benodigdheden, behalve een enorm groot appartement, zijn wederom tweedehands op de kop getikt. De producten komen, zoals eerder, van een zekere Zweedse meubelgigant. De blog van vandaag is een uitbreidingsset van een evergreen in meubelland: de gehackte ikeakast. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s