Zelf kaarsen gieten: Nijntje

In 2013 werd bekend dat de Ronde van Frankrijk van start zou gaan in de mooiste stad van Nederland. Veel Utrechters (en Utrechtenaren) waren ontzettend blij met deze toewijzing, omdat zo de hele wereld de pracht van de Domstad kon aanschouwen. Nijntje, het geesteskind van de Utrechtse Dick Bruna werd aangewezen als officiele ambassadeur van de Tour de France in Utrecht. Een logische keuze, want andere bekende (oud)Utrechters zoals Geert Wilders, Willem-Alexander en Henk Westbroekchamps zouden deze taak nooit zo goed hebben kunnen vertolken. Nijntje was ineens overal: op de Champs Elysée, bij bergetappes, als Tom Dumoulin moest poepen… Nijntje had zich als een ware konijnenplaag vermenigvuldigd, en verdrong langzaam maar zeker alle andere Nederlandse cartoons. Echte tourfans konden poppetjes van Nijntje -Bruna schreef het immers altijd met kleine letters- kopen. Voor €5 kon je de eigenaar worden van een wielernijn, in gele, groene en witte trui of bolletjestrui. U snapt al: op het internet werden sets van 4 al snel voor €80 aangeboden.

Vandaag een diy hoe je leuke poppetjes kan vermenigvuldigen, zonder op marktplaats opgelicht te worden. Zonder gein: de figuurtjes zijn ontzettend leuk om te hebben, en het is zonde dat ze niet meer te koop zijn. Als kleine crea-bea-Cora maakte ik al veel kaarsen. Volwassen Cora doet niet veel anders.

nijn

Benodigdheden: 
1 kg Poly-additiesiliconen, roze, hardheid 10 (Via Silicones&More voor €25,95);
1 kg paraffinekorrels (Via Silicones&More voor €6,05);
1 kg plasticineklei voor additie (Via Silicones&more voor €9,90);
Kleurpillen voor paraffine (€0,95 per pil via Kaarsenwinkel);
Lont (10 meter, €2,95 via Kaarsenwinkel);
Maatbekers en roerstaafjes;
Plastic Nijntje poppetje (Tour de France-editie, €5)
Keukenweegschaal;
Boor;
Schroeven.

20170618_104818

Stap 1: poppetjes prepareren. 
Toen de Tour de France in 2015 in Utrecht startte, was ik er als fiets-, Utrecht- en nijntjefan natuurlijk bij. De gemeente Utrecht verkocht op meerdere locaties poppetjes van Nijntje in de gele trui (algemeen klassement), de bolletjestrui (puntenklassement), de bolletjestrui (bergklassement) en de witte trui (jongerenklassement). De figuurtjes waren zo populair dat er een ware tulpengekte ontstond. De nijntjes waren snel uitverkocht, en sets werden op marktplaats voor soms wel €80 tot €100 aangeboden. Een interessante ontwikkeling, vooral omdat de Gemeente Utrecht enorm veel geld verloren heeft op het organiseren van de Tour – als ze meer nijntjes hadden bijgemaakt, zou dit gat tussen de inkomsten en de uitgaven ongetwijfeld een stuk kleiner zijn geweest.

Hol plastic: Als het poppetje dat model staat voor de mal, hol van binnen is, moet je ervoor te zorgen dat het poppetje goed vast blijft staan. Dit kan met plasticine, maar veel beter is het om even een gaatje in de bodem van het poppetje te boren, en het figuurtje aan een roerstaafje te schroeven. Hier kwam ik overigens vrij laat achter. Dus stoot je hoofd vooral niet aan mijn steen!

 

Massief plastic: Gebruik de plasticine om je poppetje vast te plakken aan de bodem van de maatbeker. Je de poppetjes eventueel ook vast plakken met een lijmpistool. Ik had siliconen over, dus ik heb ook een mini-badeendje gemaakt.

eendje

Stap 2: Siliconen mengen
Het siliconenpakket bestaat uit twee componenten: een roze vloeistof, en een transparante vloeistof. Meng de vloeistoffen met de verhouding 1:1 met elkaar. Dit kan je het makkelijkste doen door het bakje waarin je mengt op een keukenweegschaal te zetten. Beide componenten zijn even zwaar, dus het is een kwestie van goed meten. Meng de twee componenten met een roerstaafje, en prik alle luchtbelletjes door met een satéprikker.

Stap 3: Gieten & wachten
Of je het poppetje nu op de bodem hebt bevestigd, of er op z’n kop in hangt, heeft weinig invloed op het gieten. Giet de roze massa langzaam op je poppetje (dus niet er naast) om zo veel mogelijk belletjes te voorkomen. Als je figuurtje op z’n kop hangt, zorg er dan voor dat je het roerstaafje vasthoudt. Giet door tot je poppetje bijna helemaal is ondergedompeld. Laat het geheel zo’n 4 uur uitharden, en je bent bijna klaar!

Stap 4: Mal bevrijden 
De mal moet uiteraard bevrijd worden uit de maatbeker. Knip of snijd de maatbeker open, en vis de mal eruit. Snijd de mal aan beide kanten open, en vis het poppetje eruit. Mijn nijntje kwam geheel ongeschonden uit de mal; geen vlekken, geen beschadigingen, niets. Nijntje terug in de kast, tijd om een kaars te gaan maken!

Stap 5: Let’s cook!
Tijd om kaarsen te maken. Klem een lontje (of in mijn geval, twee lontjes) tussen beide helften, en laat een stukje lont aan zowel de boven als de onderkant uitsteken. Bind de helften aan elkaar met wat plakband of een stukje touw. Om morsen te voorkomen, kan je de mal weer in de maatbeker doen. Plak de lont vast aan een roerstaafje, zodat deze rechtop blijft staan.  Bij een online kaarsenwinkel heb ik kleurpillen gekocht (het ziet eruit als erg mislukte designer drugs), met zo’n pil kan je ongeveer 500 gram paraffinewas kleuren. Op de website staat dat je per pil zo’n kilo kan kleuren, maar daar worden de kleuren saai/mat/lelijk van.

Vul een pan met water, en een kleinere pan met wat paraffinekorrels. Paraffine moet je au bain marie opwarmen, nooit direct op het vuur (behalve als je van brandwonden houdt). Warm de was op, en voeg eventueel een hippe kleurstof toe. Als alle was gesmolten is, kan je gaan gieten.

cook

Plak de helften van de mal met touw of plakband tegen elkaar, en plak de uiteinden van de lonten vast aan een spatel. Zo voorkom je dat de lont gaat hangen, en je kaars schuin afbrandt. Als je meerdere kleuren in de kaars wilt, moet je met twee dingen rekening houden: a) was krimpt als het stolt. Als je te lang wacht met het gieten van de tweede kleur, ontstaan er holtes tussen je kaars en de mal. Deze holtes kunnen dan vollopen met de verkeerde kleur (zie paarse Nijntje). b) als je niet lang genoeg wacht, vermengen de kleuren zich (zie zwart-witte Nijntje). Verder is het kinderspel! Laat de kaars afkoelen in de koelkast.

Walter White zou trots op me zijn. Net als bij het maken van zijn product moet je: precies, steriel en met veel geduld werken. Zorg ervoor dat je mal schoon is en dat je werkplek ontruimd is: kaarsen gieten is een kliederboel.

Stap 6: Afmaken
Ik heb het hier niet over een afrekening in het criminele circuit; als de kaarsen zijn gestold, ben je nog niet klaar. Haal de kaars uit zijn mal, knip de uitstekende lont aan de onderkant af en werk eventuele oneffenheden weg. De Nijntje in mijn mal stond een beetje scheef, waardoor mijn Nijntjes ook scheef werden. Met een mes boven een vlammetje, is je kaars zo egaal te maken. Daarna is het een kwestie van herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Uit 1 kg parafinewas heb ik 13 nijntjes, en 4 badeendjes kunnen maken. Die blijken kunstmatige intelligentie te bevatten, en nemen dus langzaam maar zeker mijn huis over.

De conclusie: het is hartstikke makkelijk om zelf kaarsen te maken, en ook nog eens hartstikke tof!

Nijntjes

4 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s