Nieuwe bedbodem

Aan elk matras komt een einde, ook een matras van een bekend bedrijf uit Brabant dat adverteert met de leuze “Voor al uw bankzaken, beleggingen en verduisteringen”. Dat je een nieuw matras nodig hebt, betekent natuurlijk niet dat de je bedbodem en het hoofdboard hoeft te vervangen. Omdat hij inmiddels allebei van het matras een hernia kregen, en meer ruimte nodig hebben, besloten we over te stappen van een twijfelaar naar een matras van 2 bij 1.8m. Het resultaat ziet er misschien niet heel fenomenaal uit, maar voor wat het heeft gekost, mag het er best wezen. Het meeste van dit hout, hadden we namelijk nog liggen!

Benodigdheden: 
4x geschaafde vuren latten (€13,79 bij Praxis)
12x versterkingshoek 60x60x60 (€11,59 bij Praxis)
24x versterkingshoek 40x40x40
1x vuren lat 44x142x300 (€20,59 bij Praxis)
1x mdf 244x122x6 (€9,95 bij Praxis)
2 strekkende meter foam (€6 op de lapjesmarkt)
3 strekkende meter stof (€18 op de lapjesmarkt)
Nietmachine
Schroeven
Cirkelzaag

Stap 1: Geniale bouwtekening
Met een goede bouwtekening kom je een heel eind. Eigenlijk was het heel simpel: het tussenstuk moet 40 centimeter breed zijn, en even hoog en even lang als de twee andere boxen. Mijn bouwtekening was zelfs zó goed, dat de meneer van de Praxis precies wist wat we wilden en dat voor ons op maat kon zagen. Alle kanten moeten afgedekt worden met hardboard, houd er dus rekening mee dat er door de dikte van het hardboard, een opstaande rand ontstaat.

Stap 2: Latjes zagen
Bij dit project moet je erg veel zagen, en een kleine fout kan grote gevolgen hebben voor je box. Houd rekening met verlies op de zaagsnede, en meet of alle latten dezelfde lengte hebben.

Stap 3: Latten aan elkaar schroeven
Een simpele, maar tijdrovende stap: alle latten aan elkaar schroeven. Gebruik lange schroeven, en stevige ankerplaten/verstevigingshoeken.

Stap 4: hardboard bevestigen
Werk met z’n tweeën. Gebruik kleine spijkertjes om het hardboard aan de buitenkanten van de box te bevestigen. Het was de bedoeling dat de bedbodem even lang zou zijn als de twee originele bodemdelen. Uiteindelijk bleek het nieuwe bodemdeel een paar centimeter langer te zijn. Jammer he.


Het resultaat, naast de andere bodemdelen. Alsof de heer het zo bedoeld heeft.

20180822_200918

Stap 5: Bekleden
De bedbodem moet natuurlijk wel bekleed zijn, anders loop je het risico dat je gloednieuwe matras blijft haken aan een splinter. Op de lapjesmarkt hebben we een 3 strekkende meter zwarte stof gekocht. Daarnaast hebben we 2 meter foam gekocht, om de bovenkant te blekeden.


Niet de stof vast. Niet? Wel! Niet eerst de foam vast aan de bedbodem, zodat deze niet verschuift als je de stof erop legt. Niet daarna de stof vast, begin aan de zijkanten.

Stap 6: Klaar!
Je nieuwe box is klaar! Plak wat viltjes onder de poten van het nieuwe tussenstuk, en plaats het tussen de oude delen.

20180923_212549

coraver

During the day, I'm a somewhat hyper-active political scientist, with a small obsession for Hungary, and a love for riding my bike. At night and in the weekends, I uncontrollably turn into a gardening freak, furniture maker, and do-it-yourselfer. Vocation: slightly neutoric history teacher and tour guide. Avocation: perpetual learner.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s