Stroopwafels

Ondanks dat het dit weekend 24 graden schijnt te worden –in oktober!- is het herfst. Soort van. In de herfst worden de dagen korter, de regenbuien langer, en krijgen Nederlanders de rare neiging allerlei soorten voer te eten dat seizoensgebonden is. Hoewel de stroopwafel natuurlijk altijd kan, is de herfst voor mij de periode van een kopje thee met daar bovenop een stroopwafel, zodat de stroop lekker zacht wordt. Voor minder dan een euro, kan je een pakje van 10 stroopwafels kopen in de supermarkt. Voor een zacht prijsje en wat werk, kan je ze ook zelf maken. Voor het ultieme herfstgevoel, of zoiets. Comfort food uit eigen keuken.

20181011_214608

Benodigdheden: 
– 500 gram bloem
– 300 gram boter
– 150 gram witte basterdsuiker
– 2 zakjes gist
– 50 ml lauwe melk
– 1 ei
– 250 milliliter stroop
– 200 gram bruine basterdsuiker
– 1 theelepel kaneel
– Kniepertjesijzer
– Scherp mes
– Kaasschaaf

Stap 1: Beslag maken
Gooi 500 gram bloem, 250 gram boter (bewaar dus 50 gram!) de witte basterdsuiker, de gist en de lauwe melk in een beslagkom en kneed het tot een egale, klei-achtige massa.

Stap 2: Laten rijzen
Als kind vond ik beslag laten rijzen altijd een bijzonder proces, dat geëerbiedigd moest worden. Als mijn moeder en ik (lees: moeder maakte oliebollen, ik vrat beslag stiekem op) oliebollen bakten, was ik het meest geïnteresseerd in het moment dat mijn moeder een vochtige theedoek over het beslag legde, en het beslag 45 minuten op de verwarming moest. Daar had ik niet het geduld voor, dus ik zat bij de verwarming, af en toe onder de theedoek te kijken. Nog steeds is beslag laten rijzen heel leuk, vooral omdat ik me inbeeld dat het beslag op vakantie gaat. Ik ben 28, maar dat is geen excuus voor een levendige fantasie.

Pak een schone theedoek. Niet zo’n theedoek waar een biologie-student een nieuwe levensvorm op zou kunnen kweken. Laat het beslag 45 minuten onder een vochtige theedoek op de verwarming staan, en kijk er vooral niet naar om. Na drie kwartier is het gist actief, en zou je beslag wat luchtiger moeten zijn.

Stap 3: Stroop maken
Je kan de makkelijke manier doen, of de moeilijke manier. De makkelijke (maar minder lekkere manier) houdt in dat de de bruine basterdsuiker, de stroop, 50 gram boter en een mespuntje kaneel in een pan doet, en dit tot koken brengt. Klaar is kees.

Bij de moeilijke manier moet je van 500 gram suiker karamel maken, er 250 gram boter, een mespuntje zout, een beetje kaneel en 75 gram suikerstroop bij doen. Aangezien ik om 9 uur ‘s avonds ben begonnen, en ik trek had, ben ik voor de makkelijke optie gegaan.

Stap 4: Bolletjes maken
Anders dan bij de kniepertjes, moet een stroopwafelbolletje ongeveer 4 centimeter in omvang zijn. Maak eerst allemaal kleine bolletjes, voordat je de wafeltjes gaat maken.

Stap 5: Wafeltjes maken
De leukste stap is toch wel het maken van de wafeltjes. Leg een bolletje beslag in het midden van het kniepertjesijzer, druk het één keer zachtjes aan, en laat het ongeveer 30 seconde op stand 6 bakken.

gifje1

Na 30 seconde zou er geen stoom meer uit het ijzer moeten komen. Haal de wafel uit het ijzer met een kaasschaaf, leg het op een snijplak en snijd het wafeltje open met een scherp mes. Gebruik eventueel de kaasschaaf om de wafel plat te drukken. Smeer een dikke klodder stroop op één van de helften en druk de andere helft erop. Klaar! Doe dit nog een keer of 40, want van dit beslag kan je redelijk wat stroopwafels maken.

gifje2

Het resultaat: een goede eerste poging tot het maken van stroopwafels! Ik ga alvast de tandarts bellen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s