Platformbed van Ikea Kallax

Toen wij 3 jaar geleden in ons huis trokken, kon ik me niet voorstellen dat we ooit genoeg spullen zouden hebben om alle kamers te vullen. Nu vraag ik me af hoe ik ooit 5 jaar op 11m² heb kunnen wonen. Om wat ruimte in onze chaos te creëren, en om van de nood een deugd te maken, heb ik ons logeerbed verhoogd met een welbekende Kallax van Ikea.

Benodigdheden:
– 2x Ikea Kallax (€22 via Marktplaats);
– 2x landkaart (gratis);
– Behanglijm (€6 via Kwantum);
– 2x verfroller;
– Schuurmachine;
– Hoekankers;
– Houten balken;
– Stanleymes.

Stap 1: Kasten schuren
Behanglijm plakt niet of nauwelijks aan de laklaag van de kasten. Schuur daarom de kast met een schuurmachine op.

Stap 2: Behangen
Maak behanglijm. Simpel toch? Eigenlijk was het nog best een gedoe: een heel pakje behanglijm is namelijk goed voor 8 liter behanglijm. Dat heb je niet nodig. Ik heb een halve liter water gebruikt, en wat op het oog leek op 1/16 poeder. Ik heb twee verfrollers gekocht: één om de behanglijm op de kast te rollen, de ander om de landkaart goed aan te kunnen drukken.

Stap 3: Behang lossnijden
Als de behanglijm is opgedroogd, kan je met een stanleymes de overtollige stukken landkaart verwijderen.

Stap 4: Pootje maken
Omdat de kasten korter zijn dan het bed (2.20 lang), heb ik met resthout een extra poot gemaakt. Hoeveel resthout heb ik? Zie prachtige foto van het tuinhuisje (het is een panorama, als je er op klikt). Natuurlijk is er ook een foto van het resultaat. Zet de poot vast aan de kasten met een paar hoekankers.

Stap 5: Bed plaatsen
Ik heb twee kasten van Ikea (officieel één Kallax en één Expedit). Aangezien één kast door de vorige eigenaar heel lelijk zilver is geschilderd, staat deze kast zo ver mogelijk uit zicht. Deze kast (5 vakken) biedt voor een groot deel van het bed de juiste steun. De kast die ik beplakt heb, heeft maar 4 vakken. Vandaar dat juist daar een pootje extra steun geeft. Plaats alles, zet het bed erop, en je bent bijna klaar!

Stap 6: Volgooien met spullen en boeken
Niet zo moeilijk. In de kast ligt onder andere verstopt: de volledige VHS-serie van A History of Britain van Simon Schama, meerdere kampeerstoeltjes, verkleedkleding, een voetbal, héél veel boeken, de pootjes van het bed en ga zo maar door. Al met al is het een simpele aanpassing, die je heel veel ruimte bespaart.

20181202_173057

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s