DIY mobiele arcadekast, bijna gratis

Is het 100% clickbait? Want de titel van dit artikel belooft nogal: een bijna gratis arcadekast, die je op al je reisjes kan vergezellen. Wie Marktplaats afstruint, weet dat je al snel €500 kwijt bent voor een degelijke kast, en dan is hij nog niet eens te vervoeren. Iedereen heeft wel een leuke herinnering aan een arcadekast: zo wilde Jan als klein jongetje er graag één hebben, en heeft Cora hele zomers op de camping in Frankrijk Street Fighter en Puzzle Bobble gespeeld. Het voordeel van soort van volwassen zijn, is dat je je salaris aan nutteloze dingen uit kan geven. Een jaar of 15 geleden heeft Jan daarom bij een opkoper in België een arcadekast gekocht. Nadat deze kast een jaar of 8 op de zolder van zijn ouders stof heeft staan vangen, hebben we deze opgeknapt tot de geweldige Mame-machine die het nu is. Voor het festival Live Aids van Woodkots besloten wij om een hufterproof, semi-gratis kast te maken, die ook nog eens makkelijk uit elkaar te halen is. Het idee is simpel: een kast, met zoveel mogelijk spelletjes, die makkelijk te vervoeren is. Mobiel en zo goedkoop mogelijk, hufterproof, en niet lelijk. Uiteindelijk heeft het hele project ongeveer €80 gekost. Da’s geen geld, voor zulk arcade-geweld! Vandaag een prachtige handleiding, van iets dat je best wel thuis kan maken.

20181216_214037

Benodigdheden:
– 2x Ikea Pax Nexus garderobekast (gratis via Gratis ophalen in Utrecht en omgeving);
– 1x beeldscherm (gratis via dezelfde site);
– 1x oude computer (gratis via dezelfde site);
– Boxjes (€5 via Action);
– Resthout;
– 2x acrylplaat opaal 50*50, (€11 bij de Hornbach);
– 1x acrylplaat grijs 50*25 (€6 bij de Hornbach);
– Led-strip (€12,95 bij de Action);
– Overheadprojectorvellen (via Staples);
– Knoppen en joysticks (€40 via AliExpress)
– Heel veel schroeven, moeren en bouten;
– Hoekjes;
– Lijmklemmen;
– Freesmachine;
– Cirkelzaag;
– Decoupeerzaag;
– Boormachine;
– Soldeerbout;
– Inkscape (gratis software);
– The Big Picture (gratis software);

De kast

De kast die we gebruikt hebben, is een Pax Nexus van de Ikea. Het is een ouder model, dat prima dient als basis voor de arcadekast. Om het gemakkelijk te houden, hebben we de breedte van de originele kast aangehouden. Op de foto hieronder zie je de originele kast, aan het einde van deze post blijft daar weinig van over.pax-kledingkast__0258940_PE402471_S4

1. schuine stukken van zijkanten
Om van een Ikea-kast een arcadekast te maken, moet je een aantal dingen doen. Ten eerste hebben we van beide zijkanten een schuin stuk afgezaagd, omdat het beeldscherm ook schuin staat. Daarna hebben we met bouten een aantal blokken bevestigd aan de zijkanten van de kast, zodat hij met bouten en moeren makkelijk uit elkaar te halen is.

2. Voorkant en achterkant 
Voor dit project hebben we twee kasten van de welbekende Zweedse meubelgigant die wij regelmatig afzeiken, gebruikt. De ene kast dient als de basis van de arcadekast (de zijkanten), de zijkanten van de andere kast hebben we gebruikt voor de voor- en de achterkant van de arcadekast. Met een cirkelzaag kan je de planken van de kast op maat zagen.

3. Rails voor de controllerbak en het beeldscherm
Het beeldscherm en de controllerbak moeten op richeltjes steunen. Deze hebben we gezaagd uit korte stroken pershout, gemaakt van het resthout van de kast. Bevestig deze stroken met schroeven aan de zijkanten van de kast, zodat het beeldscherm en de controllerbak daarop kunnen rusten. Op de tekening hieronder zie je de rails van beide onderdelen van de kast.

 

Controllers

Stap 1: Bak maken
Eitje, toch? Maak een bak waar de controllers in kunnen. We hebben planken van één van de ikea-kasten gebruikt. Het idee is, dat als de kast is ingeklapt, de controllerbak intact blijft. De bak kan je, bij het optuigen van de kast, via de rails in de kast schuiven.

 

Stap 2: Gaten boren en frezen
Als je de bovenplaat af hebt, moet je de gaten voor de knoppen en de joystick maken. Op Inkscape heeft Jan de gaten voor de besturing uitgetekend. Houd rekening met eventuele blokken onder de plaat, anders komen de knoppen niet uit. Print het uit en plak het met afplaktape op de bovenplaat.

 

Boor de gaten van de knoppen uit met een vlinderboor, maat 15. De vierkante gaten van de joystick hebben we voorgeboord, en daarna met een decoupeerzaag uitgezaagd. De joystick wordt later afgedekt met een stukje plexiglas, daarom hebben we met de freesmachine nog een stuk gefreesd.

20181123_201534

Stap 3: Knoppen en joysticks
Draai de knoppen in de kast, en zorg ervoor dat de aansluitingen allemaal dezelfde kant op wijzen. Schroef de joysticks vast, en bevestig de joystickcontrolepaneel onderop de bovenplaat.

 

Zaag een vierkantje uit het restant van de plexiglas plaat, om de joystick te beschermen. Niemand wil chips en bier aan zijn joystick hebben plakken, deze kast dus ook niet. Gebruik de vlinderboor om er een gat in te boren.

 

Verbind de sticks en knoppen aan het paneel. Voorop de bak zit een knopje waarmee spelers van spel kunnen wisselen. Omdat dit knopje te ver van het paneel zit, hebben we een stukje verlengd met de soldeerbout. Sluit het joystickcontrolepaneel met een kabel aan op de computer.

 

Bovenkant

Stap 1: Bak maken
Ook voor de bovenkant moet je een bak maken. Hier komen de marquee, de led-strip, en de boxjes in. Eigenlijk is het heel simpel: gebruik de planken van de Ikea-kast, en zorg dat ze in de andere kast passen. Deze bak is ook uitneembaar: met bouten en moeren kan de bak vastgemaakt worden aan de zijkant van de kast.

 


Stap 2: Plexiglas op maat zagen
De marquee bestaat uit twee plexiglas platen, met daartussen een overheadprojectorvel. Plexiglas is goed te zagen, als je maar gebruik maakt van een cirkelzaag met een geleidingsrail. Je kan het ook de meneer van de Hornbach laten doen. De platen moeten in de bak passen, uiteraard. Daarnaast moeten er aan beide kanten gaten geboord worden, zodat de plaat met hoekjes aan de kast bevestigd kan worden. Als de gaatjes te klein zijn, hoef je je geen zorgen te maken: plexiglas is met een vijl goed te bewerken.

 


Stap 3: Marquee afmaken
In vorige projecten hebben we het freeware programma The Big Picture al gebruikt: gebruik dat nu weer! De kast zou haar debuut maken op een festival, dus hebben we een marquee gemaakt het met logo van het festival. Verdeel de afbeelding in 2 delen met The Big Picture, en druk het af op printbare overheadprojectorvellen.

De overheadprojectorvellen zijn geklemd tussen de twee plexiglasplaten. De zwarte plaat zit voorop, zodat de bak donker lijkt als het licht af is. Om het licht van de led-strip te breken, is de achterste plaat opaal. Hierdoor zie je de led-strip niet. Het verschil zie je duidelijk op deze gifjes. De led-strip is om een stuk resthout gewikkeld, zonder de plakstrip te gebruiken. Zo is de marquee verwisselbaar, de led-strip herbruikbaar, en is alles makkelijk uit elkaar te halen. Bij een nieuw festival, kan er zo een nieuwe marquee geprint worden.

 

Hardware en software

Stap 1: Pc schoonmaken
Een gratis tip: als je een pc gratis aanbiedt op het internet, maak heb dan eerst even schoon. Van binnen en buiten. Bij het opschonen van de pc kwamen we nog 27 gigabyte aan persoonlijke foto’s tegen. Niet zo persoonlijk als je nu denkt, maar wel kiekjes van iemands leven. Niet te vergeten dat we ook nog een lijst wachtwoorden tegenkwamen, en een digitaal stripboek van Guust Flater. Allemaal weggegooid.

De vorige eigenaar was duidelijk een zware roker. De computer had genoeg nicotine in zich, om de Philip Morris in Nederland uit haar faillissement te trekken. Nadat alles was schoongepoetst, hebben we de computer een dag laten draaien. Na een week rook het weer normaal in onze studeerkamer.

Stap 2: Software
Als front end voor de arcade kast hebben we Emulation Station, een gratis programma, gebruikt. Het programma start direct op bij het opstarten van de computer, waardoor je het windows scherm niet ziet. Hierdoor kan je meerdere games en emulators laten draaien zonder muis of toetsenbord maar met knuppel. Het leuke is dat je een eigen frontje kan maken voor het spel.

WhatsApp Image 2018-12-16 at 20.43.49

Als emulation hebben we Mame gebruikt (Multiple Arcade Machine Emulator). Het is een draak om alles in te richten. Enorme draak om in te richten, maar wel de beste optie voor arcadespelletjes.

De roms voor de arcadekast moet je zelf zoeken, want dat is natuurlijk op het randje van de legaliteit (lees: illegaal). Je kan er ook spellen opzetten, die je zelf toevallig hebt. Hint hint.

Stap 3: Kabels vast zetten
De arcadekast heeft nogal veel kabels en stekkers. Je hebt daarom een aparte stekkerdoos nodig voor alle apparaten. We hebben in de houten onderdelen van de kast gaten gefreesd, om zo de kabels goed vast te kunnen zetten.

 

Zo komen we bij het einde van dit project. Een goed functionerende arcadekast voor minder dan €100. Een kast die tegen een stootje, een plens bier en een autoritje kan. Wil je deze prachtige kast ook op je feestje hebben? Stuur dan even een berichtje!

 

4 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s