Bostelbrood: brood van bier

In het Duitse Reinheitsgebot wordt het duidelijk omschreven: bier mag alleen gemout gerst, water en hop bevatten. De Beierse regeling, die sinds 1516 van kracht is, is niet alleen één van de oudste voedselwetten van de wereld, het is ook de makkelijkste manier om een lekkere vloeibare boterham te beleggen. De blogpost van vandaag is één van de TVVT-jes die te maken heeft met bier. We hebben namelijk bier gebrouwen (maar dat ligt nu lekker te tukken) en van het restproduct brood gemaakt. Oftewel: bierbrood. In plaats van een vloeibare boterham, dus een gestold biertje. Bah. Ander nieuws: mocht er nooit een post komen over bier brouwen, dan is het experiment mislukt en kopen we weer gewoon Grolsch.

Benodigdheden:
500 gram bostel
800 gram tarwemeel
400 ml bier
100 ml olijfolie
2 zakjes gist (14 gram)
4 gram zout
Kruiden naar smaak

20191107_133624

Stap 1: Bostel fijn malen
Bostel is mega-gezond. Foodies opgelet! Het is een self-proclaimed super food. (Al is elk voedsel een superfood, hoe super is het namelijk dat je door eten niet doodgaat?) Het is zonde om bostel weg te gooien, zoals veel brouwerijen doen. Bostel wordt vaak gebruikt als veevoer, maar aangezien de meeste planten het bij ons niet langer dan een jaar overleven, lijkt het me niet verstandig dat we een huisdier, laat staan een hele stal, nemen. Oftewel: of je gooit bostel weg, of je doet er wat mee. Als je er wat mee wil doen, gooi het dan even in de keukenmachine. Er zitten namelijk veel vliesjes in bostel, en het is niet de bedoeling dat je brood je tandvlees open scheurt.

Stap 2: Kneden
Gooi alle ingrediënten in een beslagkom en kneed er een luchtige bal van. Het maakt niet uit wat voor bier je neemt. We hebben een paar broden gemaakt met donker bier, en een paar met pils. Je raadt het al: donker bier maakt donkerder brood, lichter bier maakt lichter brood. Doe een vochtige theedoek over de beslagkom, en laat het deeg ongeveer een uur rijzen op de verwarming.

Stap 3: Maak brood en gooi het in de oven
Vet een ovenschaal, broodbakpan of iets anders in en bedek het met een laagje bloem. Kneed van je deeg een mooi brood, en hij kan de oven in. Als het oog ook wat wil, kan je je brood nog versieren.

Ik heb hier geen geduld voor, dus ik heb maar een hartje uit papier geknipt.

Stap 4: Opeten
Om een beetje bier te maken, heb je al snel een hoop gerst nodig. Na ons bieravontuur, hadden wij ruim 4 kilo (natte) gerst over. Kort samengevat hebben we ongeveer 10 broden gemaakt. Van ongeveer anderhalve kilo. Mocht je deze winter dus honger hebben, dan weet je waar je moet aanbellen.

Wat betreft het brood: bostel heeft een vrij typische smaak en een typische structuur. Het is stevig, zoet en vult erg goed. Doe er een plakje oude kaas op (of bospaddestoelenkaas, zoals op de foto) of gebruik het voor een kaasplankje.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s