Drentse nieuwjaarsrolletjes

Twee jaar geleden schreef ik een post over kniepertjes, mijn favoriete eindejaarseten. Kniepertjes zijn geweldig, maar voor vele niet-Drenten (a.k.a. de rest van Nederland) is het kniepertje een relatief onbekend koekje. Zijn bekendere broertje, het nieuwjaarsrolletje, krijgt in deze post wat meer aandacht. Het nieuwjaarsrolletje, net als andere traditionele Nederlandse streekgerechten, wordt namelijk met uitsterven bedreigd. Het meest bekende bedrijf dat deze lekkernijen produceert, Vegter, gaat namelijk ongeveer even vaak bijna failliet als dat Soldaat van Oranje verlengd wordt. (Noot: in 2020 speelt Soldaat van Oranje al 10 jaar, de Tweede Wereldoorlog in Nederland duurde maar 5 jaar). Om ervoor te zorgen dat, áls Vetger echt failliet gaat, deze traditie niet verloren gaat, heb ik deze keer een recept voor echte nieuwjaarsrolletjes. De vijf bezoekers die deze website per jaar krijgt, moeten dan deze trotse traditie voortzetten. Dat klinkt misschien als een zware taak, maar het lijkt me altijd minder schadelijk dan wanneer er een nucleaire meltdown plaatsvindt, en jij als één van de laatste mensen de wereld weer moet bevolken.

20191218_113658

 

Benodigdheden:
500 gram bloem;
375 gram suiker;
2 eieren;
2 zakjes vanillesuiker;
100 gram boter;
4 dl melk;
Kniepertjesijzer;
Houten pollepel;
Kaasschaaf.

Stap 1: Alles in een beslagkom doen
Soms is het leven écht zo makkelijk. Doe alle ingrediënten in een kom en vermeng het totdat het een egaal beslag is. Als het goed is, is je beslag erg vloeibaar. Dat is precies de bedoeling. Anders kan je er naar eigen inzicht nog melk bij doen.

20191215_213311

Stap 2: Beslag in wafelijzer 
Gebruik een soeplepel om een beetje beslag in het kniepertjesijzer te doen. Het lijkt me logisch dat je inmiddels de stekker in het stopcontact hebt gedaan. Zo niet: doe dan eerst de stekker in het stopcontact en zet het ijzer op de hoogste stand. De hoeveelheid beslag die je moet gebruiken was voor mij even puzzelen, omdat het recept van mijn overgrootmoeder dat niet verteld. Ik heb ongeveer een een volle soeplepel aan beslag in het ijzer gedaan. Duw het ijzer 20 seconden aan. In deze tijd wordt het beslag een dun wafeltje.

Stap 3: Rolletje maken
Haal het koekje met een kaasschaaf uit het ijzer, en rol het direct om het houten handvat van de pollepel. Nieuwjaarsrolletjes maken is een proces dat eigenlijk niet in je eentje kan. Ik heb de wafeltjes gebakken, Jan heeft ze gerold. In het gifje lijkt me dat duidelijk, ik heb namelijk niet zulke harige handen. Je moet de wafeltjes direct rollen, anders harden ze uit.

Stap 4: Rolletjes uit laten uitharden 
Laat de rolletjes op het aanrecht uitdampen en afkoelen. Als ze helemaal koud zijn, heb je een lekker knapperig wafeltje. Volgens de traditie eet je een nieuwjaarsrolletje kort na oudjaarsavond. Het opgerolde wafeltje staat symbool voor het jaar dat zich nog moet ontvouwen. Het kniepertje staat voor het oude jaar dat uitgerold is. Door elkaar eten van rolletjes en kniepertjes is vast een grove belediging, maar ik sta het toe. Vertel het echter niet door aan een echte Drent, want dan komen Ellert en Brammert je halen.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s