Kast van steigerbuizen

Het jaar 2020 gaat de boeken in als het vreemdste jaar van de afgelopen decennia. In januari zou de Derde Wereldoorlog uitbreken, in februari woedde er een inferno in Australië en vanaf maar zit de halve wereld op slot vanwege een virus. Afgelopen week zouden wij eigenlijk met een kaasje en een wijntje in Porto moeten zitten, maar omdat het coronavirus roet in het eten gooide, hebben we besloten om ons huis ietsje beter te maken. Dat was nodig, want de boeken puilen het huis uit. Ik wilde graag een kast van steigerbuizen in de lelijkste ruimte van ons huis, de kale hal tussen de slaapkamer en de studeerkamer. Nu zijn steigerbuizenkasten extreem duur, deels vanwege de dure buizen, maar met name omdat het enorm hip is. Op een website vond ik een kast van €400, die je dan ook nog thuis in elkaar zou moeten zetten. Dat kan goedkoper, en dat hebben we gedaan. Voor ongeveer €150 maak je het namelijk zelf. Het geld dat je bespaart, kan je dan weer mooi uitgeven om de Franse economie te redden, of de Belgische.

20200505_163121

Benodigdheden:
6x Ronde voetplaat (€8,69 bij Karwei)
2x kniestuk (€9,29 bij Karwei)
6x Bevestigingsring (€3,79 bij Karwei)
2x Kort t-stuk (€6,99 bij Karwei)
2x steigerbuis 2000*27 mm (€12,47 bij Karwei)
1x steigerbuis 1000*27 mm (€8,38 bij Karwei)
Hout (hadden we nog, joh)
Schroeven en plugs
Freesmachine
Boormachine
Slijptol

Stap 1: Hout op maat
Het is heel simpel. Hoe wil je de kast hebben? De houten platen die ik nog had, waren 80 cm breed. Ik heb ze op 17 cm gezaagd, zodat het perfect tussen de trap en de muur paste. Je kan de buizen aan de buitenkant van de kast doen, of de steigerbuizen door de plank laten lopen. Omdat ik graag een kast wilde met de buizen door het hout (want: weinig ruimte én dan is het gelijk een boekensteun), heb ik met een vlinderboor gaatjes in de planken geboord. Gebruik een freesmachine als een plank op een dwarsbuis en een voetstuk steunt.

Stap 2: Buizen op maat
Om de steigerbuizen op maat te krijgen, kan je een ijzerzaag gebruiken. Of, als je van snel houdt, een slijptol Meet af hoe lang de dwarsbuizen moeten worden, en houd tijdens het afmeten rekening met de verticale buizen en de kniestukken. Voor onze kast betekende dit: 4 dwarsbuizen van ongeveer 7 centimeter.

Stap 3: Zet de planken op de goede hoogte
Het voordeel van deze kast is: als je later meer planken wil toevoegen, kan dat gewoon! Met een inbussleutel kan je het koppelingssysteem van de buizen los- en vastdraaien. Met behulp van een waterpas kan je bepalen of de planken recht staan. Bij onze kast zit er tussen elke plank ongeveer 40 centimeter. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om verschillende afstanden te gebruiken. Deze klus kan je het beste met twee mensen doen. Eén persoon houdt de verticale buizen vast, terwijl de ander de koppelstukken bevestigt en bijstelt, en de planken plaatst.

Gebruik twee voetplaten voor de onderkant. Onze kast staat op 4 plekken vast aan de muur: twee buizen bovenin worden met een voetplaat aan de muur bevestigd, twee buizen onder het laagste plankje doen precies hetzelfde.

Stap 4: De kast aan de muur bevestigen
Teken met een pen of potlood uit waar de schroefgaten van de voetplaten komen en boor deze gaten uit. Zet de voetplaten vast met schroeven, en stel de buizen die de voetplaat met de verticale buizen (de kast) goed af. Je kan de kast ook nog aan de vloer bevestigen. Dat hebben wij echter niet gedaan.

Stap 5: Gebruik de kast als excuus om nog meer boeken te kopen
Nu je plek hebt voor ongeveer 80 extra boeken, zou het zonde zijn als je die niet koopt. Dus: koop bij de lokale boekhandel (ja, die hebben het nodig in Coronatijd) alle boeken die je altijd al had willen hebben, en wie weet lees je er anderhalf tijdens de lockdown. Gefeliciteerd, je hebt nu toch meer uitgegeven dan wanneer je de kast bij een meubelzaak had gekocht!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s