Balkonbar

Gaan jullie deze vakantie ook kamperen op Isla Balconia of op camping Hintergarten? Wij ook! Om in de vakantiesfeer te komen, hebben we alvast de rol wc-papier uit de houder gehaald en gaan we nu met een rol onder de arm, naar de toilet. We hebben het gas uitgezet, en koken nu op een campingaz-setje. Daarnaast hebben we regelmatig discussies over slikranden boenen en klagen we over het feit dat we zoveel Nederlanders tegenkomen bij het winkeltje. Maar zonder gekkigheid: ik wilde een balkonbar, dus ik heb een balkonbar gemaakt.

Overigens was de bar al eind april klaar, maar zat ik te veel op het balkon om er een blogje over te schrijven. Daarnaast wilde ik, als echte insta-girl, natuurlijk fantastisch weer én een fenomenale borrelplank*, voor hét fotomoment van dit jaar.

WhatsApp Image 2020-07-11 at 20.23.35

Benodigdheden:
Vuren latten (€3,59 voor 12*35 mm en 120 cm bij Gamma);
4x hoekanker (€2,19 per stuk bij Gamma)
8x verbindingsplaten (€2,59 per 4 bij Gamma)
4x M6 vleugelmoer (€1,89 bij Gamma)
4x Metaalschroef M6 (€2,49 per 10 bij Gamma)
Buitenbeits

Stap 1: Hout op maat zagen
De trouwe bezoeker van deze website weet: wij hebben altijd hout over. De trouwe bezoeker weet ook dat ik altijd een enorm lang verhaal vertel dat weinig toevoegt aan de handleiding. Het verhaal: een x aantal jaar geleden besloot Jan om een hoogslaper te bouwen van hout, omdat hij net een nieuw bed had gekocht en een kleine kamer zou gaan huren. De hoogslaper is nooit gebruikt en de kamer is nooit bewoond. Het hout heeft daarna nog op tig verschillende locaties in Den Bosch opgeslagen gelegen, omdat “we het vast een keer nodig hebben”. Na 5 jaar in Utrecht gewoond te hebben, bleek dat helemaal waar te zijn. De balkonbar is gemaakt van een deel van de hoogslaper, maar voordat het balkonbar-ready was, moest het nog even op maat gezaagd worden.

Omdat we een balkonbar van 1,40 meter breed wilden hebben, was dat niet zoveel werk. Het design is trouwens gebaseerd op de Balkonbar, een tof initiatief uit Amsterdam. Echter: vanwege corona hebben zij het nogal druk, en omdat we toch niet op vakantie gaan, kunnen we het net zo goed zelf maken.

20200605_190715

Stap 2: Beitsen
Je balkonbar moet wel tegen een stootje kunnen. Daarom is het verstandig om de latten te voorzien van een laagje beits. Wij hebben drie lagen aangebracht, voor het geval dat. De sleuven in de dunne latten, hebben overigens totaal geen functie; het is een overblijfsel uit de hoogslapertijden.

20200606_124457

Stap 3: Verbinden
Eén van de meest populaire eigenschappen van werkzoekenden op LinkedIn is “verbinding maken”. Tegenwoordig zijn mensen verbinders. Zonde om daar je tijd aan de besteden, want bij de bouwmarkt kan je voor bijna niets hele praktische verbindingsplaten kopen.

Begin met het bevestigingssysteem. Meet hoe breed de rand van je balkon is. De bevestigingsplaat die hier is gebruikt, heeft twee grote gaten. Steek de metaalschroeven door deze grote gaten, en bevestig de plaat met schroeven aan de brede latten. Zorg ervoor dat de ruimte tussen de schroeven (waar de balkonbar op de reling gaat leunen) ongeveer in het midden is, zodat het gewicht van de bar en alles wat erop komt te staan, eerlijk verdeeld is.

Gebruik hoekankers om de smalle latten aan de brede latten te bevestigen en gebruik nog twee verbindingsplaten om alles goed aan elkaar te verbinden.

Stap 4: Bevestig je bar
Zet de balkonbar op de reling van je balkon. Om de bar vast te zetten aan je balkon, heb je vier vleugelmoeren en twee verbindingsplaten nodig. Schuif de platen over de schroefdraad van de metaalschroeven en maak ze vast met de vleugelmoeren. Het is nu tijd om te gaan borrelen!

 

Het resultaat is praktisch en mooi. De bar kan tegen de regen, en het kan redelijk wat gewicht dragen. Voor nog geen €20, lijkt me dat geen verkeerd begin van het zomer. Misschien valt het jaar 2020 toch nog mee… Geniet van de vakantie!

* Voor de liefhebbers, de borrelplank bestond uit een heleboel lekkere dingen. Het vlees: Fuet van ibéricozwijn, Pain d’Ardenne, Spinata Romana. De kazen: jonge Tomme des Pyrénées uit Aquitanuië, Petit Doruvael uit Montfoort, Rochebaron uit de Auvergne, Cambozolauit Duitsland en Antwerps Pikantje. Het Antwerps Pikantje heeft een Brugse Blomme als basis, dus komt eigenlijk, soort van, een beetje uit Brugge. De rest: zelfgemaakte guacamole, olijven met feta van de Appie, toastjes van Lu en Oost-Indische kers uit eigen balkontuin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s